Kraftmat – del 4

(bilde fra Canva.no)

GLUTENFRITT OG SURDEIGSBRØD

 

I Norge er det veldig vanlig med brødmat, det er derfor viktig å se litt hva hva man putter i seg når det gjelder denne type mat. Selv velger jeg alltid surdeigsbrød eller glutenfritt når jeg er ute og spiser. Hjemme går det mer i glutenfritt med lite karohydrater, siden min tarm reagerer på for mye karbo. Dette er noe du selv må føle deg frem på, og jeg har ingen fasit og gi deg der uten at du selv må prøve deg frem og kjenne etter på kroppen. Glutenfritt og surdeigsbrød (i tillegg til lavkarbo alternativer) er det aller beste for tarmen om du vil ha en god tarmhelse, dette er selv om du ikke har cøliaki.

 

Kunnskap 

Hvorfor velge glutenfritt? 

Det å unngå gluten vil ikke gi deg et sunnere kosthold i seg selv, slik at vi har ryddet opp i den myten. Det kan derimot gi deg en bedre tarmhelse. Ordet glutenfritt får mange til å rynke litt på nesen. Om man ikke har cøliaki eller intoleranse for gluten, hvorfor i all verden skal man da spise glutenfritt? For mange med mageproblemer er gluten en stor del av grunnene til dårlig tarmhelse. Gluten kan nemlig irritere tarmcellene. Så et glutenfritt kosthold kan hjelpe fordøyelsen din. Jeg har IBS så er glutenfritt kosthold er veldig gunstig for meg. Men jeg spiser også surdeigsbakst av spelt.

Hvorfor velge surdeig?

Surdeigsbrød bygger på tradisjonsmat og er blitt mer og mer populært de siste årene. Surdeigsbrød inneholder gode bakterier for tarmen din. I tillegg så bryter surdeigsstarteren ned gluten i melet du bruker. Så surdeig er et magevennlig alternativ til deg som ikke tåler gluten så mye. Om du vil ha minst mulig gluten i ditt surdeigsbrød så skal du bake med spelt. Spelt inneholder mindre gluten enn andre kornslag. Jeg syns jo i tillegg at det smaker utrolig godt. Surdeigsbrød inneholder også masse fiber, og vil du ha mer fiber så tilsetter du korn eller havregryn eller lignende. Her er det bare din egen smaksans som stopper deg. Vist du har cøliaki og likevel har lyst å lage surdeigsbrød så er det fullt mulig med glutenfritt mel også. Her får man faktisk kjøpt en ferdig starter på naturligliv.no om du synes det virker vanskelig å lage selv.

 

Hvorfor ikke bare kjøpe vanlig brød?
En god huske regel her, les ingrediensene. Vet du hva alle ingrediensene betyr? Mest sannsynlig ikke. Da bør du kanskje unngå de. Vi er ute etter et naturlig kosthold. I et naturlig kosthold så vet man hva man får i seg. Kjøpe brød er ofte tilsatt enda mer gluten enn det som er nødvendig, for å få de luftig og fine. I tillegg blir de lette å jobbe med. De er rett å slett laget for å masse produksjon, og alt skal skje så fort. Hvert brød skal se perfekt ut, og holdbarheten skal vare lenger og lenger. Det går ut over tarmhelsen!

 

Hvor begynner du?
I bunn og grunn så kan man si det slik at du bør redusere inntak av brødmat. Og har du en veldig irritert mage (tolk det som du vil) så bør du vurdere å kutte ut brødmat en stund for å se om det blir bedre. Selv er jeg utrolig glad i brødmat, men jeg holder meg til det jeg vet tarmen min tåler. Jeg tåler noen skiver med surdeigsbrød, men blir det for mye hver dag, så blir jeg dårlig. Jeg tåler derimot glutenfritt helt fint. Da kan jeg spise mye, selv om jeg jeg ikke gjør det på grunn av tarmbakteriene som da får mat. Alt med måte. Føl deg fram, kjenn på magen, noter til du vet hva du tåler og ikke tåler.

 

Finnes det ferdig løsninger?
Ja. Utvalget av glutenfritt blir større og større. Her er det viktig å lese litt på innholdsfortegnelsen. Mye glutenfritt har lite fiber, som gir liten metthetsfølelse. Og det finnes mye her også med innhold du gjerne ikke vet hva betyr. Husk at et glutenfritt kosthold ikke bare gjelder brødmat, men kjeks, pasta, sauser og egentlig alt som har mel i seg til vanlig. Meny har for eksempel et glutenfritt loff fra Bakehuset som smaker akkurat som vanlig loff. Fria har også masse bra produkter. Rundstykkene dere er veldig gode. BeeFree har gode tacolefser. En liten omvelting i begynnelsen, men verd det om magen blir glad.

Surdeigsbrød kan du kjøpe hos bakere. Godt brød har for eksempel et surdeigsbrød av spelt som er sinnsykt godt. Du kan også få fatt i en surdeigsstarter av spelt om du spør på Godt brød. Det må de bestille hos bakeren, så du får det nok ikke samme dag.

Om du har lyst å lage en selv på surdeigsstarter her, og på surdeigbrød her.

 

14/09/2018
Share:
Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.