Shoppestopp

04/10/2018

Dette har jeg tenkt på lenge, og jeg har endelig bestemt meg. Jeg skal ha kjøpestopp, eller shoppestopp som mange også kaller det. Grunnen er ganske enkel, jeg ønsker å bli mer bevisst på hva jeg bruker penger på, men også mer miljøbevisst. Jeg har jo alt jeg trenger, men i et samfunn med mye kjøpepress og reklame så er det utrolig lett for å føle vi trenger mer enn vi gjør. Jeg har brukt siste uken på å surfe på nettet etter regler til kjøpestopp. Jeg fungerer best med noe konkret foran meg, men jeg fant egentlig ut at alle kjører sin egen stil. Alle har noe de vil prioritere, og noe de vil ta vekk. Noen er for eksempel ikke villig til å gi slipp på kaffe på farten, men er mer enn villig til å gi slipp på noe annet. Så tingen er vel å finne sin egen vei. Jeg lå også merke til at mange har en godkjent handleliste. Altså ting som du vet du kommer til å trenge, som en kjole til bryllup eller du vet at skoene dine snart er slitt ut.

Jeg tenkte å ha kjøpestopp fra april til juni. Altså tre måneder. Det er rett å slett for at det ikke skal virke så overveldende. Det er en stor mulighet for at jeg kommer til å forlenge. Men tre måneder om gangen er perfekt for meg akkurat sånn som ting er nå. Så ut ifra dette har jeg laget meg følgene regler.

 

Jeg har lov til å handle:

🖤 Dagligvarer – ukes handle en gang i uken. Unntak er om de er tom for noe,
men da er det bare det jeg de mangler som skal kjøpes inn neste gang jeg er på butikken.
🖤 Kosmetikk (bare grunnleggende, som mascara, og først etter at jeg går tom)
🖤 Toalettsaker (tannkrem, toalettpapir, etc.)
🖤 Shampo / balsam / rengjøringsmidler / vaskemiddel ? bare etter jeg er gått tom
🖤 Gaver til andre
🖤 Helsekost produkter som jeg bruker, bare når jeg går tom
🖤 Kontor ting som notatbøker, programvare eller lignende. På grunn av bloggen og skole.
🖤 Ting på min godkjente handleliste
🖤 Garn til å strikke med
🖤 1 frisørbesøk på disse månedene

Jeg har IKKE lov til å handle:
🖤 Unødvendig kosmetikk, bare fordi jeg har lyst på
🖤 Klær (med mindre noe blir ødelagt, da skal tilsvarende plagg kjøpes og bare det)
🖤 Sko og tilbehør
🖤 Bøker og blader
🖤 Husholdningsartikler som lys, dekor, møbler, etc.
🖤 Elektronikk og apparater
🖤 Unødvendig gøy fra nettbutikker
🖤 Takeaway kaffe / te

Godkjent handleliste
🖤 1 veske til anledning i sommer
🖤 1 kjole til anledning i sommer / helst brukt
🖤 Beeorganic mat wraps – for å slippe plast over maten
🖤 Sugerør x2 i glass eller stål med kost – for å kutte ut plastsugerør
🖤 Om noen klær blir for slitt, har jeg lov å bytte i et tilsvarende nytt plagg og hive det gamle.

Utenom disse reglene så får jeg 400 kroner i måneden til å bruke på noe, det vil si 100 kroner uken. Jeg kan velge om jeg vil bruke de 100 i uken eller alle 400 kronene fra hele måneden på noe samlet. Bruker jeg ikke opp pengene skal de legges på en sparebøsse før neste måned begynner.

Jeg skal også ta vare på alle kvitteringer i denne perioden for å se hva jeg faktisk bruker penger på og ha oversikt over alt jeg kjøper i et oversiktlig regneark. Faste utgifter kommer selvfølgelig utenom kjøpestoppen siden de er nødvendige.

Jeg tror det blir vanskeligere enn jeg ser for meg. Og selvfølgelig må det være en straff om jeg bryter min kjøpestopp. Dersom jeg bryter min egen avtale må jeg dele hva jeg har kjøpt på bloggen. Det er straff nok syns jeg.  Jeg håper jeg skal klare dette, og gleder meg skikkelig til å ta fatt på utfordringen. Har du noen gang vurdert kjøpestopp? Bli med på de tre månedene da vel.

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også liker

Leave a Reply

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.