Fermentert surkål

26/09/2018

I går gikk det plutselig opp for meg at jeg ikke har lagt ut oppskrift på fermentert surkål. Jeg kan jo ikke ha en blogg om kraftmat og fermentering uten en surkål oppskrift. Nei og nei. Så her kommer den selvfølgelig. Og det er faktisk ikke så vanskelig som du skulle trodd. Nå vet jeg at jeg sier det ofte, men jeg sier det ikke om jeg ikke mener det. Jeg ELSKER mat som er lett å lage. Og stort sett alle retter jeg lager går fort og er lette, utenom fermentering da, det er som oftest lett, men det tar tid. Er du usikker, så begynn med en liten fermentering, ta et halvt kålhode istedenfor et helt, eller enda mindre om du virkelig vil begynne i det små.

 

Du trenger:
1 kålhode
ca, 1-2 ss uraffinert salt

Et oppbevaringsglass enten uten ring, slik at det puster, eller et kjøkkenhåndkle og et hårstrikk.

 

Slik gjør du:
Ta av de to ytterste bladene på kålhode. Del resten av kålhode opp i små biter, 1-2cm, og ta det oppi en stor bolle. Når alt er oppi, så strør du salt utover, og blander det inn med kål bitene. La det så stå og kose seg i 10-15 min. Når du nå ser på blandingen igjen, så skal det se ut som kålen har begynt å svette litt. Da har fermenteringen så vidt begynt. Nå tar du og gnir forsiktig på bladene til du ser det begynner å veske seg i bunnen av bollen. Når det har komt rikelig med veske så kan du ta blandingen oppi oppbevaringsglasset, sammen med vesken i bunn også. Så trykker du blandingen mot bunnen slik at vesken kommer over kålen. Om det ikke er nok veske, så trykker du mer om mulig, ellers så mye du gni litt mer i bollen før du prøver på nytt. Når vesken er kommet over kålen, så tar du et av de ytterste bladene du tok av i starten, og tar ned over blandingen. Bruk så gjerne et kjøkken glass som vekt for å holde det under vann. Om noe av kål blandingen kommer over vann, så er det mulighet for at det bli mugg. Det vil vi ikke. Jeg har kjøpt fermenteringsvekter fra naturligliv, som jeg bruker.

Før brukte jeg å ta vekk ringen på oppbevaringsglasset, for å få luft inn, men nå liker jeg bedre å bruke et kjøkken håndkle med hårstrikk over. Da syns jeg at den blir fortere ferdig.

Surkålen skal stå i romtemperatur i 3-7 dager, avhengig av hvor sur du vil ha den. Så smak litt underveis. Når du er fornøyd, så skal ringen på glasset igjen, slik at det blir lufttett, og så skal det oppbevares i kjøleskap.

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også liker

Leave a Reply

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.