Surdeigsbrød av spelt

19/09/2018

(bilde fra Canva.no)

Jeg har kjøpt surdeigsbrød av spelt i  over to år nå, og det er det beste brødet jeg spiser! Jeg gruet meg veldig til å begynne med surdeigsbakst. Jeg syntes det virket tungvint og vanskelig. Men så mye feil kan jeg ta! Det var tidkrevende, men det er fordi man må vente litt på surdeigen, men ikke vanskelig. Det var gøy å få til surdeigsbakst.

Denne oppskriften gir 2 brød. Jeg bruke surdeigsstartern min, som jeg har kalt Brum, til ære for min søte mamma, som elsker Ole Brum. Oppskrift finner du her. 

 

Steg 1 til surdeig:
50g surdeigsstarter
ca. 1,5 dl lunket vann
150 g siktet speltmel

Slik gjør du:
Dette kan du lage kvelden før vist du skal lage om morgningen, eller du kan lage den klar om morgningen om du skal lage på ettermiddag/kveld. Bland sammen la stå i romtemperatur i 5-6. Det skal boble på toppen når den er klar. (jeg brukte Wonderbagen min uten lokk for å få opp temprauren litt.)

 

Steg 2 frø:
90g gresskarfrø
60g sesamfrø
20g solsikkefrø
40g linfrø
1 liter lunket vann

Slik gjør du:
Hell vann i en bolle, og ha i alle frøene. La stå i 4-6 timer.

 

Steg 3 brød:
250 g siktet speltmel
650 g sammalt speltmel
1 ss salt

Slik gjør du:
Ta i frøblandingen, med vann, surdeigen og ingrediensene over i en kjøkkenmaskin. Bland forsiktig sammen. Blandingen skal være bløt. Hell oppi former. La heve i 3-4 timer i romtemperatur. Stek så på 230 grader i 50 minutt.

 

Ja, det ser komplisert ut. Men det er ikke det. Og det er så verd innsatsen. Forresten så bløtlegger man frøene slik at de er lettere fordøyelig. Surdeig er utrolig lett for tarmen og jobbe med, så da er det viktig at frøene vi tar i også er det. Alt handler om tarmhelse!

 

Previous Post Next Post

Kanskje du også liker

Leave a Reply

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.